Fundacja Novus Genesis

Organizacja pożytku publicznego przekaż procent podatku fundacji novus genesis
ul. Legionów 53/3 87-100 Toruń
wysoki kontrast powieksz czcionke pomniejsz czcionke

Budowa Ośrodka Rehabilitacyjno - Edukacyjno - Wychowawczego

Data publikacji: 2023-10-31

W dniu 26 czerwca 2023 roku podpisana została Umowa nr SZ-II-D.924.4.3041.9.2023 na dofinansowanie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych robót budowlanych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 7 lipca 1994 roku – Prawo budowlane(Dz. U. z 2021 r. poz. 2351, z późn. zm.) dotyczących obiektów służących rehabilitacji, w związku z potrzebami osób niepełnosprawnych z wyjątkiem rozbiórki tych obiektów.
Całkowita wartość zadania to 8.732.687,81 zł, z czego dofinansowanie – I etapu wynosiło 898.515,00 zł.
Zadanie polegało na zmianie sposobu użytkowania istniejącego budynku nieczynnej od kilkunastu lat szkoły wraz z rozbudową z przeznaczeniem na obiekt o nazwie Ośrodek Rehabilitacyjno – Edukacyjno – Wychowawczy, pełniący rolę Dziennego Domu Pobytu, którego głównym celem jest rehabilitacja osób niepełnosprawnych, wdrożenie zindywidualizowanej terapii i dostosowanie jej do realnych potrzeb osób niepełnosprawnych. W ramach zadania zrealizowano przebudowę i zmianę sposobu użytkowania budynku po byłej szkole podstawowej na budynek Dziennego Domu Pobytu, tak by obiekt był dostosowany do osób niepełnosprawnych.